WYNIKI I PORÓWNANIA

Projekty TANGO są realizowane w ramach wspólnego przedsięwzięcia Narodowego Centrum Nauki oraz Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

PORÓWNANIE WYNIKÓW OTRZYMANYCH ZA POMOCĄ DWÓCH PROCEDUR ANALITYCZNYCH: HPLC – ICP – MS I HPLC – NAA: OZNACZANIE CAŁKOWITEJ ZAWARTOŚCI As I JEGO FORM CHEMICZNYCH

Wyniki oznaczeń całkowitej zawartości As i jego form chemicznych w certyfikowanym materiale odniesienia Mąka Ryżowa, NBS 1569b, μg/g

PROJEKT BAZOWY:

Projekt NCN Opus nr 2014/15/B/ST4/05047: Nowe procedury analityczne dla oznaczania wybranych form chemicznych Se, As i Fe w żywności dla niemowląt, oparte na połączeniu neutronowej analizy aktywacyjnej i technik rozdzielczych

Opis wyników badań podstawowych uzyskanych w wyniku realizacji projektu bazowego

  1. przeprowadzono analizę składu produktów mlekozastępczych i kaszek zbożowych dla niemowląt
  2. opracowano i zwalidowano procedury LC-NAA oznaczania form chemicznych A, Fe i Se w żywności dla dzieci. Dzięki dużo niższej granicy detekcji, połączenie LC z NAA pozwoliło na oznaczenie form chemicznych, których nie można było oznaczyć techniką HPLC-ICP-MS.
  3. wykazano, że opracowane metody mogą służyć zarówno do weryfikacji wyników uzyskanych za pomocą innych technik analitycznych, ale także mogą być stosowane do wyznaczenia wartości certyfikowanej dla poszczególnych form chemicznych w procesie produkcji i certyfikacji nowych certyfikowanych materiałów odniesienia.
  4. Opublikowano 3 prace w czasopismach z IF, 1 w czasopiśmie popularno-naukowym, wyniki zaprezentowano na 3 konferencjach międzynarodowych.